Kyllästetyn puun pintakäsittely
Puu lahoaa olosuhteissa, joissa sen kosteus nousee yli 25 %:n. Puun rakenteellinen suojaus riittää yleensä estämään puun lahoamista. Jos puu on maa- tai vesikosketuksessa, sen kosteus kohoaa kuitenkin yli riskirajan, ja puu alkaa lahota.
Mänty- ja kuusipuutavara kestää normaaleissa rasitusoloissa kuten verhouksissa ja tolppien välisissä aitarakenteissa kohtuullisen hyvin. Kosteusrasituksen ollessa suurta (esim. suojattomat terassirakenteet), joihin vesi jää aika-ajoin makaamaan, voidaan käyttää jonkin verran kestävämpiä puumateriaaleja: männyn tai lehtikuusen sydänpuuta, lämpökäsiteltyä puuta tai tiettyihin kohteisiin, kuten puutarhakalusteisiin, kestäviä lehtipuita. Maa- ja vesikosketukseen suositellaan kuitenkin vain painekyllästettyä puutavaraa.
Painekyllästetty puu sisältää nykyisin vain kuparipitoisia kyllästeitä, koska arseeni- ja kromipitoisilla kyllästeillä käsiteltyä puuta ei saa enää myydä. Kyllästetty puu on yleensä vihertävää, mutta markkinoilla on myös ruskeaksi värjättyä kyllästettyä puuta.
Kyllästetyn puun käsittely
Tärkeintä kyllästetyn puun käsittelemisessä on, ettei sitä käsitellä märkänä. Puun kosteus on oltava mielellään alle 20 %. Usein vasta valmistetut terassit ja puutarhakalusteet käsitellään liian aikaisin.
Kyllästetty puu voidaan käsitellä esim. puu- ja terassiöljyillä. Käsittely voidaan tehdä perinteisesti siveltimellä, mutta nopemapaa esim. terassin öljyäminen on tarkoitukseen valmistetun varrellisen sienen käyttäminen.
Terassi on suositeltavaa pestä aina ennen käsittelyä ja antaa kuivua riittävästi ennen käsittelyä. Käytettävän aineen valmistajan työohjeet kannattaa lukea tarkkaan läpi ja noudattaa niitä. Terassiöljyt ovat olomuodoltaan juoksevia eli sotkevia, joten pyhävaatteissa ei hommaan kannata ryhtyä ja kädet kannattaa suojata hanskoilla. Myös suojaaminen on syytä muistaa tehdä riittävän hyvin.